WakaWaka foundation
& ASN bank

Landelijke wedstrijdronde rondom WakaWaka  

In mei werden de leerlingen van groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging de winnaars van een speciale, landelijke editie van de Milieubende-wedstrijd rondom de bekende WakaWaka lamp.

Milieubende-acteur  Art-Jan de Vries trad op als presentator van de finale in het wind & energy experience centrum 11 Beaufort in Nagele. In een van ingehouden opwinding knetterende zaal maakte hij de winnaar bekend. De andere twee klassen die de finale hadden bereikt waren groep 7/8 van De Rank uit Alkmaar en groep 7/8 van De Schakel uit Eindhoven.

“De aanpak van deze klas is heel creatief, met veel eigentijdse ideeën", zei de jury over de inzending van de winnaars. "Bij jullie presentatie met toneelspel en raps hebben we dat opnieuw mogen ervaren. Daarnaast vinden we het mooi om te zien hoe de hele klas aan de inzending voor de wedstrijd heeft gewerkt. Het is echt een project van jullie allemaal.”

Als prijs kregen de leerlingen een WakaWaka powerbank op zonne-energie.

WakaWaka Foundation

WakaWaka is een sociale onderneming. Dat betekent dat wij, naast winst maken, ook iets goeds willen doen voor de wereld. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te voorzien van een duurzame bron van energie. Dat doen we door het verkopen van zaklampen en powerbanks (batterijen die je kunt gebruiken om je mobiel op te laden). Allebei op zonne-energie.

Voor elk verkocht product zorgen we dat iemand in nood ook toegang krijgt tot veilig licht en stroom. Dat is heel belangrijk, want bijna 2 miljoen mensen hebben dat niet. Zij gebruiken kaarsen en gevaarlijke kerosinelampen. Die zijn erg vervuilend, slecht voor de gezondheid en veroorzaken vaak brand en brandwonden. WakaWaka geeft deze mensen toegang tot de eindeloze kracht van de zon.

WAAR ONZE WAKAWAKA'S LEVENS VERBETEREN

Bekijk hier de landen en projecten waar WakaWaka's zonne-energie
toegankelijk maken voor families zonder elektriciteit.

ASN Bank

ASN Bank investeert jouw geld niet in kolen, olie of gas, maar in duurzame energiebronnen zoals wind en zon. En in bedrijven en overheden die vooroplopen als het gaat om klimaat. Daardoor veroorzaakt geld op je ASN-spaarrekening 71% minder CO2-uitstoot dan bij een gemiddelde Nederlandse bank. Met €1.000 is dat per jaar net zoveel als 195 kilometer autorijden. Of 125 stokjes varkenssaté. Maar ook net zoveel CO2 als 11 bomen per jaar opslurpen. Wist je dat ASN-spaarders samen jaarlijks 382 miljoen kilo CO2 besparen, vergeleken met spaarders bij een gemiddelde Nederlandse bank? Dat staat gelijk aan jaarlijks 2.112 miljoen kilometer autorijden, 54 miljoen kilo varkensvlees of 121 miljoen bomen een jaar laten groeien.

Bron: Klimaatbenchmark ASN Bank

HET KLEINE HANDBOEK VOOR GROTE DADEN

Een super handig boekje voor de leerlingen, voor tips en inspiratie!

Deze scholen deden mee

In 2018-2019 overviel de Milieubende 27 klassen van basisscholen in de gemeenten Nijmegen, Eindhoven, Den Haag, Heerenveen, Rotterdam, Groningen, Haarlem, Utrecht, Hoorn en Alkmaar.